Ny tradition

Så var december här – på ett sätt min favoritmånad för jag älskar allt som har med julen att göra (pynt, dofter, ljus osv) och på ett sätt en av det mest stressiga då jag dels har svårt för måtta när det kommer till ovanstående och sen har jag även senaste åren känt att det har funnits för många platser jag velat/känt mig tvungen att vara på. Vi har alltid flaxat runt på jul, enda sen jag var liten. Julafton firades alltid först hos mormor och morfar och sen hos farmor och farfar. När vi blev äldre delades firandet upp på de tre juldagarna för att hinna fira med alla. Sen jag och Nicklas träffades har vi firat på tre ställen på julafton – med min familj, med Nicklas mamma och sist med Nicklas pappa och systrar. Att träffa familjen på julen är självklart och jag har älskat att flänga runt men med två barn känns detta flaxande inte särskilt roligt längre. Innerst inne tycker jag ju att julen ska ju vara lugn och mysig. Den bästa, och enda julen jag verkligen minns från när jag var yngre, är den när alla vi skulle fira med blev sjuka och det endast var jag, mamma, pappa och Erika som firade – då var det precis så där lugnt och mysigt.

Jag och Nicklas bestämde redan innan förra julen att så fort vi skaffade hus var det slut på flängandet. Så fort vi hade ett hus skulle julen firas där. Nu har vi vårt hus och vi tänker därmed inte flytta på oss en millimeter på julafton utan min familj + Nicklas mamma kommer hit och förhoppningsvis är det starten på en ny tradition. Vi tänkte dessutom att om vi nu rör om i grytan så ska vi göra det ordentligt. Hör och häpna svenska folket – vi tänker skita i julmaten!! Ja, det kanske låter smutsigt och förrädiskt men när jag satt och skrev ihop listan på vem som skulle köpa vad slog det mig att det fan inte finns något på det där julbordet som man äter för att det är supergott utan endast för att man ska, för att det hör till. Men nej, inte i år. Hos oss blir det tapas/plockmat där alla får plocka med sig det de vill bjuda på. Tänker mig lite ost och chark, räkor, små snittar av olika slag, minipizzor, röror och sen en minibuffe med efterrätter. Fokuset (stressen) ska liksom inte ligga på maten och när man får äta den och i vilken ordning. ”Vi måste vänta till efter Kalle!!” ”Små tallrikarna är till sillen!!!!” ”Du kan ju inte börja med köttbullarna!!” ”Man äter det kalla först, SEN det varma!”. Nu blir det en tallrik och på den får du lägga vad du vill precis när du vill. Fokuset ska ligga på att vi ska ha trevligt/roligt/mysigt. Leka med barnen, kanske spela spel, dricka glögg framför brasan, dansa runt granen osv.

Pynt och sånt tänker jag dock inte tumma på alls och helgen fick jag äntligen lite feeling för att fixa i ordning – nu är det allt jag kan tänka på nästan. Vill nog nästan våga påstå att vårt hus är finast att passera i Kårsta – med utebelysning och alla stjärnor/ljusstakar i fönstrena. Vi pratade om detta i helgen på tjejmiddag – om man pyntar för andra eller för sig själv. Visst pyntar jag för mig själv men allt som sätts upp i fönster + utomhus tar ju alla andra del av också och jag vill att folk går förbi mitt hus och tänker ”fy fan vad mysigt!!!”. Jag vet ju själv hur jag går och granskar andras julbelysningar tex 😛 Pynta inomhus gör jag dock endast för min skull! Har plockat ihop några fina vinterbuketter med gran, tall, en och äppelkvistar som står utspridda i små och stora arrangemang och luktar jul. Ska fixa några julstjärnor och hyacinter också för att sluta den där doftcirkeln. Är generellt inte så mycket för växter inomhus (för att jag ej lyckas hålla dom vid liv, någonsin) men det händer ju någonting så fort man får in växter/blommor – det är som balsam för både själ och luktsinne. Så, liiite mer växter, lite apelsiner med nejlikor och kanel + självaste julgranen så är vi nog redo för vårt första alldeles egna julfirande.

Svårt att få till en rättvis bild av belysningen – den måste upplevas irl när det är helt svart ute. 

7CB68E82-A17C-41C8-AC7C-2E0ADC4D5626A024BD85-98ED-4AF8-A6D1-16FBF0575265 E608BAB9-01AB-4C0B-B0AE-63B39748AE54

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>