Förlossningsberättelse del 1

Har så svårt att fatta mig kort – särskilt när det kommer till så livsomvändande saker som en förlossning. Jessies landade på tre långa delar – vi tar tag i avhandlingarna nu så får vi se vad vi landar på denna gång. Ja – lillasyster är här!

Allt började lördag 16/9 efter en nästan tre timmar lång nap med Jessie. Klockan var väl 15:30 och jag gick på toaletten för att kissa. Grejen var bara att när jag tyckte att jag kissat klart så fortsatte det att rinna – inte mycket men tillräckligt för att jag skulle reagera på det. Känslan var exakt den samma som när jag trodde vattnet gick för någon månad sedan – därav drog jag på mig byxorna för att göra eftermiddag. Hann dock inte längre än till köket innan det började sippra mer, och mer och mer och mer vatten. Nej – ingen splash alls utan det kom stötvis när jag rörde mig i nya positioner. Vågade inte hoppas på något alls eftersom en mildare version av detta var falsk alarm sist. Men när jag bytt trosor och binda tre gånger på en halvtimme rådde det intet tvivel längre – vattnet hade gått.

Vi packade ihop Jessies grejer och Nicklas skjutsade ut honom och Diesel till mamma och pappa på landet. Under tiden packade jag klart förlossningsväskan och ringde BB Stockholm som ville att vi skulle komma in på kontroll (alltid när vattnet gått) – värkarna lyste dock med sin frånvaro.

Runt 18:00 landade vi på BB Stockholms mottagning där jag först fick visa upp min binda på toaletten ihop med en sköterska – sjukt vad obrydd man blir i sånna här sammanhang. ”Den ser ordentligt blöt ut!”. Därefter blev det uppkoppling mot CTG:n där lillans hjärta tickade på fint och jag hade glesa men rätt kraftiga sammandragningar – dock inget jag kände av och det var alltså inte tal om några värkar. Efter fin och lugn CTG-kurva väntade en gynundersökning för att säkerställa att vattnet verkligen gått. Jag han bara hoppa upp och sätta mig i den smickrande stolen så rann vattnet ut. Läkaren sa bara ”ja, dom här behöver jag ju inte använda” och viftade med sina stål- (ja stål, inte plast) verktyg. ”Här rinner det massa vatten!”. Alltså, den lättnaden och peppen jag kände då var utom denna värld. Förlossningen hade alltså dragit igång spontant.

Då vi fortfarande väntade på värkar skickades vi hem med ordinationerna att hålla koll på vattnet, ta tempen med jämna mellanrum och höra av oss vid 10:00 söndag om inget hände innan dess. Hade inget dragit igång då skulle jag sättas igång under eftermiddagen söndag. På vägen hem beställde vi pizza och bunkrade upp med Ben&Jerrys och godis – jävlar vad jag skulle ladda upp medan jag hade aptit kvar. Vet av erfarenhet att den försvinner helt ihop med första värkarna. Vi var hemma igen runt 21:00 och jag lyckades trycka ner nästan hela pizzan + hela byttan glass sen kom dom som ett brev på posten: VÄRKARNA

Dom började ganska milt, värkarna, men eskalerade ganska snabbt till den typen där man måste lägga allt fokus på värken och andas. Och så här höll det på hela natten och förvånansvärt regelbundet också (till skillnad från sist) – 3 ganska kraftiga värkar på 10 min. Frågan som ekade i mitt huvud var ”är det uthärdligt?” för det är väl mer eller mindre vad förlossningen frågar när man ringer in. Och så länge det var uthärdligt avvaktade jag med att ringa + lite längre än så trots att jag var livrädd för ”det går alltid lite fortare andra gången” och att jag skulle vänta lite för länge. Men det finns inget värre än att åka in till förlossningen med förhoppningar för att sen bli hemskickad igen. Så, jag kämpade på med min TNS-maskin (strömmassage), jag duschade varmt, jag tog alvedon, jag försökte sova men runt 08:00 söndag morgon var det inte uthärdligt längre. Värkarna höll liksom i sig längre, löste av varandra tätare och gav ingen direkt paus för återhämtning. Så – jag ringer BB Stockholm i tron om att få komma in och föda barn men ”vi har ingen plats för dig just nu!” är vad jag möts av…..

IMG_3201

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>